5 taaltips voor in de zomervakantie
Het is weer zomervakantie en dat betekent dat (bijna) iedereen gaat genieten van welverdiende rust. Er staan vast leuke activiteiten met het gezin op de planning of een mooie vakantie. School is weer even klaar en de kinderen kunnen lekker spelen in plaats van leren.
Vakantie
De vakantie is ook een mooi moment om samen spelenderwijs de taalontwikkeling te stimuleren. Er is vaak meer tijd om met je kind activiteiten te doen. Wellicht zitten hier ook wel nieuwe ervaringen voor je kind tussen. Een mooi moment dus om de woordenschat, zinsbouw of het taalbegrip uit te breiden, zonder er al te veel druk op te leggen.
Leuk die informatie, maar hoe kun je dat nou precies tot uitvoering brengen? Hieronder vind je activiteiten en manieren om tijdens de vakantie toch aan de taalontwikkeling te werken.
5 taaltips voor in de zomervakantie
- Ga je op vakantie? Maak dan samen een inpaklijstje voor de koffer en/of handbagage. Bespreek wat je allemaal nodig hebt voor de vakantie en wat je allemaal mee wilt nemen. Verzamel vervolgens alle spullen en geef je kind opdrachten, b.v wat hij moet pakken.
- Een dagje er op uit? Bespreek vooraf samen wat je gaat doen. Ga je bijvoorbeeld naar de dierentuin, zoek dan vooraf alvast samen wat informatie hierover op. Bekijk bijvoorbeeld filmpjes over de dierentuin, lees boekjes, bedenk welke dieren je kunt zien. Tijdens je bezoek, kun je dan kijken of je dieren ziet die je vooraf had opgezocht.
- Ga je zwemmen? Pak samen de zwemtas in, bespreek wat je kunt doen in het zwembad, geef elkaar leuke opdrachten om uit te voeren in het water. Na het zwemmen kun je alles nog eens na laten vertellen.
- Is het slecht weer? Plof samen op de bank en lees het favoriete boek van je kind voor. Vertel samen verhalen bij een prentenboek of kijk een leuke film. Bespreek vervolgens waar de film over ging.
- Ga knutselen of bakken. Bedenk samen wat je gaat maken, maak een lijstje met de benodigdheden en bespreek stap voor stap wat je moet doen. Laat je kind hierbij vooral nadenken en vertellen wat de stappen zijn. Je kunt hem hierbij helpen door vragen te stellen, om zo samen tot de juiste stappen te komen. En het resultaat is natuurlijk het leukste!
Uiteraard zijn er nog meer activiteiten die je samen kunt doen. Het belangrijkste is dat je taal blijft toevoegen aan de situatie. Hoe meer taal te horen, hoe meer ze hiervan leren.
Extra tip
Lees elke dag voor. Voorlezen zorgt voor een grotere woordenschat en zinsontwikkeling bij kinderen.
Mocht je naar aanleiding van deze tips nog meer persoonlijke hulp willen voor de taalontwikkeling van je kind, neem dan gerust contact met ons op. Ook tijdens de zomervakantie staan wij voor je klaar.
Fijne zomervakantie!
Martine Wijenberg, logopedist Logopediepraktijk Wegwijs