Zorg goed voor je stem, ook online!

Nu we ons – na alle Corona-hectiek –  allemaal onze draai proberen te vinden binnen het ‘nieuwe normaal’, lijken ook de goed gevulde dagen met Skype-, Zoom- en Microsoft Teams-gesprekken ten einde gekomen. Toch heeft het virus er in korte tijd voor gezorgd dat we het videobellen niet meer kunnen missen voor het onderhouden van sociale contacten. En in ons geval, voor het onderhouden van onze behandelrelaties. Wij maken er als praktijk dan ook nog steeds dankbaar gebruik van wanneer een komst naar de praktijk voor een cliënt om wat voor reden dan ook niet mogelijk is.

Videobellen

Misschien herken je jezelf hierin en is het videobellen sinds de Corona crisis een veel grotere rol in je leven gaan spelen. Het videobellen, hoe mooi het ook is, kan behoorlijk intensief voor je stem zijn. Wanneer we op deze manier communiceren zijn we namelijk geneigd om onze stem anders te gebruiken dan wanneer er sprake is van ‘gewoon’ face-to-face contact. Chronische hoestklachten

Je kunt het jezelf misschien voorstellen of je hebt het zelf al ondervonden: harder spreken, met een hoger stemgeluid spreken en met een voorover gebogen houding spreken in de hoop de ander te kunnen ‘bereiken’. Met als gevolg: spanning in het halsgebied en een hese, mogelijk ook schorre stem, aan het eind van de dag.

Toekomst

Met het vooruitzicht op een toekomst waarin we misschien wel wekelijks of zelfs dagelijks te maken krijgen met beeldbellen zijn bovenstaande stemklachten geen prettige bijkomstigheid. Omdat is gebleken dat een grote groep mensen stemklachten ervaarden na veelvuldig videobellen, heeft stemlogopedist én stemcoach Katinka Reiss in april van dit jaar een online workshop gegeven over hoe je goed voor je stem kunt zorgen tijdens en tussen de video belafspraken door. Katinka deelde enkele bruikbare tips, afkomstig uit haar boek ‘Zelfverzekerd en Inspirerend spreken’ dat dit jaar verschijnt. Hieronder kun je een aantal van de tips lezen.

Tips

  1. Warm je stem vóór aanvang van het videobellen op. Zie het spreken als een sport voor de stem. Voor het sporten doen we vaak een warming-up voor het gehele lichaam. Voor het spreken moeten we de warming-up voor de stemband- en hoofd-halsspieren ook niet vergeten. Er zijn verschillende manieren om de stem op te warmen: het bewegen van de schouders en de nek, het masseren van de spieren in het hoofd-halsgebied en het maken van ‘zoemende of neuriënde geluiden’ om de stembanden te masseren.
  2. Bedenk hoe hard je spreekt tegen personen die in dezelfde ruimte staan. Gemiddeld is dit ongeveer 60 a 65 decibel. Je hoeft deze luidheid niet te overschrijden tijdens het videobellen, want mensen verstaan je ook online prima op deze luidheid. Vind je het lastig om te bepalen hoe luid je online spreekt? Gebruik dan een decibelmeter op jouw telefoon en leg deze tijdens videobellen naast je. Zie je een piek in de luidheid verschijnen? Pas jouw stemvolume aan naar beneden!
  3. Spreek niet te lang door op één adem. Zo voorkom je dat je te hoog inademt tussen de zinnen door. Wanneer we hoog inademen, spannen we de spieren in ons halsgebied aan. Dit kan nadelig zijn voor de stem. Dus haal adem bij een punt of een komma in plaats van als de adem helemaal op is.
  4. Voorkom hoesten, kuchen en schrapen van de keel voorafgaand aan of tijdens het videobellen. Wanneer je slijm in de keel voelt of wanneer er een hoestprikkel opkomt, doe je er beter aan om een slokje water te nemen of om een ’stem masserend’ geluid te produceren (zie punt 1).
  5. Drink voldoende water. Het lijkt een open deur, maar het is erg makkelijk om dit tussen de drukte van het videobellen door te vergeten. Zet een fles of groot glas water naast je neer, zodat je het drinken niet vergeet. Hydratatie is belangrijk voor de stembanden en zorgt ervoor dat deze beter functioneren.
  6. Zorg dat je rechtop zit, op een goede (bureau)stoel. Kijk uit dat je je hoofd niet te veel naar voren, in de richting van het scherm, beweegt. Dit zorgt voor spanning in het halsgebied met stemklachten tot gevolg.
  7. Tot slot: wees lief voor jezelf en neem na een dag vol video belafspraken ook voldoende stemrust. Vergelijk de stem met hardlopen: wanneer je de hele dag hebt hardgelopen, is het niet verstandig om ’s avonds ook nog eens te gaan hardlopen. Na een lange dag spreken is het videobellen met familie, vrienden en/of kennissen mogelijk verstandiger om te verplaatsen naar een ander moment.

Op de website http://www.katinkareiss.nl kunt u video’s vinden met opwarmmogelijkheden en meer tips omtrent het zorgen voor de stem. Deze video’s zijn zeker het bekijken waard! De stem is een kostbaar instrument. Zorg er goed voor, ook online!

Sarah Jong, logopedist Logopediepraktijk Wegwijs

Logopediepraktijk Wegwijs