Apps en websites voor de taalontwikkeling
Er zijn ontzettend veel apps en websites, maar welke zijn geschikt om de taalontwikkeling te stimuleren? In samenwerking met de Bibliotheek is er mooie lijst samengesteld met leuke tips om samen met jouw kind heel veel speel- en taalplezier te beleven.
Media Ukkie Dagen 27 maart t/m 3 april 2020
Jonge kinderen zijn dol op media. Ze kijken hun favoriete kindertelevisie en bladeren door boekjes. Ze swipen naar filmpjes op internet en spelen spelletjes op de tablet. Als ouder of opvoeder wil je je kind hierbij begeleiden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Tijdens de Media Ukkie dagen wordt hieraan volop aandacht besteed.
Welke boekjes, films en spelletjes zijn geschikt voor jouw kind? Wanneer kies je voor spelen met een beeldscherm, of juist even zonder? Je krijgt tips en tools om samen met jouw kind veilig én leuk aan de slag te gaan met media. Het thema is daarom: ‘Boek, site, app: samen spelen op het web’. Voor al deze tips & tools ga naar https://www.mediaukkiedagen.nl/
Apps
- Suus & Luuk: op vakantie, winter, sinterklaas
In deze apps met kleurige platen nemen de tweeling Suus & Luuk je mee met de verschillende thema’s. Samen met jouw kind kun je allerlei opdrachten uitvoeren. Bijvoorbeeld Zoek & Vind opdrachten. Deze apps stimuleren spelenderwijs de spraak- en taalontwikkeling van je kind. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, maar vooral grotere kinderen zullen hier heel veel plezier aan beleven.
- My PlayHome
In My PlayHome kun je door verschillende kamers lopen en allerlei dingen laten gebeuren. In de badkamer kun je bijvoorbeeld naar de wc gaan, iemand onder de douche laten staan of tandenpoetsen.
- My Playhome School
In My Playhome school kan je de kinderen naar school laten gaan en rondkijken in allerlei lokalen en op de speelplaats of in de kantine. Je kunt van alles laten gebeuren door items aan te tikken.
- My Playhome Hospital
In My Playhome Hospital kun je overal in het ziekenhuis rondkijken en van alles laten gebeuren. Je kunt poppetjes in bed leggen, röntgenfoto’s laten maken, de ambulance laten rijden, of een gebroken arm gipsen. Een ideale app om woorden rondom het thema ziekenhuis te oefenen.
- My PlayHome Store
In My Playhome Store kun je verschillende winkels bezoeken, zoals een supermarkt en kledingzaak. Je kunt hier van alles laten gebeuren en artikelen kopen, deze kunnen ook mee naar huis worden genomen (MyPlayHome app).
- Pepi Bath
Een app waarin het thema lichamelijke verzorging centraal staat. Je kunt een jongen of een meisje wassen in bad, de tanden poetsen, kleren laten wassen en naar de wc laten gaan.
- Schooltv
Schooltv maakt in Nederland tv-programma’s met begeleidend materiaal voor o.a. peuters en kleuters. De meeste programma’s zijn gebaseerd op lesprogramma’s op school. Maar ook voor thuis om samen met je kind te bekijken. Ga naar https://schooltv.nl/
- Panda: postbode, dierenziekenhuis, school
Met de Dr. Panda apps kunnen kinderen spelen en tegelijkertijd een zeer grote wereld ontdekken. Er zijn geen regels of einddoelen in het spel. Het prikkelt de fantasie en stimuleert kinderen om hun eigen verhalen te verzinnen. De besturing van Dr. Panda is eenvoudig.
- Toca Kitchen
In deze app kun je verschillende personen laten koken en dit laten opeten. Kies uit de koelkast je eigen eten en maak het zelf klaar. Kinderen leren in deze app hoe ze eten moeten bereiden.
- App voor peuters
Met deze app kun je woorden leren. Je ziet een schuur, en als je er op tikt zie je een dier, hoor je het geluid en het bijbehorende woord. Er is ook een spelletje waarbij er ‘waar- vragen’ worden gesteld en het kind het juiste plaatje moet aantikken.
- Bru-taal
Bru-Taal is een leuke en leerzame App om taal te oefenen en de taalkennis te vergroten. Met deze app kan je kind oefenen met woordenschat, werkwoorden, woordvorming en zinsopbouw. De app is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
- Sort it out 1 en 2
In deze app ga je aan de slag met het sorteren van allerlei dingen. Een aantal voorbeelden:
- Voertuigen: land, water en lucht
- Speelgoed: ballen, knuffels en voertuigen
- Vormen: vierkant, rond en driehoek
- Dieren: land, water en lucht
Het is de bedoeling dat je het figuur wat je moet sorteren op de juiste plek neerzet. Als je dit goed doet blijft het figuur staan. Doe je het niet goed dan springt het figuur terug naar de plek waar het vandaan kwam. Wanneer je alle figuren op de juiste plek hebt neergezet dan krijg je een smiley te zien en ga je door naar de volgende opdracht. Deze app is geschikt vanaf 3 jaar.
- Match it up 1,2,3
Door deze app leren kinderen om te matchen. Per app zijn er 9 verschillende speelvelden. Het kind ziet in het midden van het scherm een plaatje. Om dit plaatje staan verschillende afbeeldingen. Welk plaatje past erbij? Deze app is geschikt vanaf 2 jaar.
Bij Match it up 1 gaat het om het matchen van 2 identieke plaatjes.
Bij Match it up 2 moet het kind een plaatje matchen dat visueel verwant is aan een ander plaatje.
Bij Match it up 3 moet het kind een plaatje matchen dat bij elkaar hoort/past, bijvoorbeeld aap & banaan. Als het verkeerde plaatje wordt gematcht schiet het plaatje weer terug naar zijn plek. Als het kind alles goed heeft gematcht krijgt het als beloning een smiley te zien en hoor je gejuich.
- What’s weird
Bij deze app is het de bedoeling dat het kind uit 4 plaatjes degene kiest die ‘raar’ is, die niet kan. Je ziet bijvoorbeeld een taart, een hondenhok, laarzen en een leeuw met een zwemband om. De leeuw met de zwemband moet dan naar een apart vakje worden gesleept. Het is leuk om hierbij het kind te laten vertellen wat er gek is en waarom.
- Opposites 1 en 2
Opposites helpt bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden, zoals bijvoorbeeld indelen en verbanden leggen. Het helpt ook bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Met de hulp van ouders kan het bovendien de ontwikkeling van de taalvaardigheid stimuleren, door bijvoorbeeld voorwerpen en kleuren te benoemen. Deze app is geschikt vanaf 2;5 jaar.
- Baby chef
In deze creatieve app kunnen kinderen vanaf 2 jaar een taart versieren, een pizza beleggen en b.v. een salade maken. Voeg toefjes slagroom, aardbeien, frambozen, bloemetjes of snoepjes toe aan de taart en sla deze daarna op als afbeelding in je tablet. Heel geschikt om de taalontwikkeling te stimuleren.
- Brandweermannetjes; een activiteitenboek voor peuters
In deze app verschijnt er een mooie gekleurde overzichtsafbeelding met veel kleine details over de brandweer of de politie. Door op verschillende dieren, mensen of voorwerpen te klikken volgen er korte acties. Denk bijvoorbeeld aan een koe die in het water valt en de brandweer komt hem eruit takelen, of twee auto’s botsen op elkaar en de politie komt.
- Kinderen Nederlands leren
Een mooie app voor meertalige kinderen om de Nederlandse taal te leren. Er zijn 13 thema’s beschikbaar die spelenderwijs geoefend kan worden. Met behulp van een memory, quiz, puzzel en een voorstelling van woorden breiden kinderen de woordenschat op een speelse manier uit.
- De tuin van Nijntje
In deze app krijgt Nijntje een eigen tuintje waarin ze gelijk aan het werk gaat. Ze gaat de tuin omspitten, harken, peentjeszaad zaaien en de zaadjes in de grond water geven. Wat groeien de plantjes toch snel. Dan is het tijd om de peentjes te oogsten en in de mand te doen. Moeder maakt de peentjes schoon en legt ze op een schaal. Het leuke aan de app is dat je kind steeds tussendoor iets mag doen. Je kind mag Nijntje meehelpen met o.a. het omspitten van de grond, door het scherm aan te raken en een lijn te trekken. Tussendoor krijgt je kind complimenten: “Dat gaat goed! Zo is de tuin goed omgespit”. Het verhaal wordt verteld door een rustige vertelstem. Je kunt het interactieve verhaal ook met je eigen stem & taal inspreken. Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.
- Ssst! De tijger slaapt
Echt een mooie app voor kinderen vanaf 3 jaar! In deze app valt zo veel te ontdekken. Het verhaal is natuurlijk super om te horen. Het wordt mooi voorgelezen en kinderen moeten tijdens het verhaal opdrachten uitvoeren. En het boeit kinderen van begin tot het einde. Naast het verhaal kunnen kinderen naar het lied luisteren, memory spelen en verschillen zoeken.
- Een huis voor Harry
Een huis voor Harry is een app vanaf 3 jaar, gebaseerd op het gelijknamige Prentenboek van het Jaar 2019, dat gaat over een kat op zoek naar zijn thuis. Het verhaal komt tot leven door de ingebouwde AR-functie (aangevulde realiteit) in de app en de toegevoegde animaties die verstopt zitten. Dat is echt super leuk. Het verhaal kun je ook nog in verschillende talen laten voorlezen: Nederlands, Engels, Arabisch, Turks, Spaans en Frans. Ook kun je meezingen met het liedje Waar is Harry?
Websites
- BereslimmeBoeken
BereslimmeBoeken zijn geanimeerde prentenboeken voor kinderen van 2 t/m 7 jaar waarin de verhalen tot leven worden gebracht met bewegende figuren, geluidseffecten, achtergrondmuziek en een mooie vertelstem. De woordenschat en het taalbegrip van het kind wordt met Bereselimmeboeken extra gestimuleerd.
Er is een Biebactie! Klik hier om een actiecode aan te vragen en vul in ‘Westfriese Bibliotheken’ en laat kinderen 3 weken gratis genieten van Bereslimmeboeken!
- WePboek
WePboek bestaat uit een serie geanimeerde prentenboeken. Deze WePboeken stimuleren de taalontwikkeling bij peuters door gebruik te maken van woorden, beelden, geluiden en de mogelijkheden van multimedia bij de verwerking. Hierdoor helpt het om het taalbegrip bij kinderen te vergroten. En samen kijken geeft bij peuters en kleuters een veilig en knus gevoel. Dit bevordert het leesplezier. Op deze website staan 20 geselecteerde geanimeerde prentenboeken die je met jouw kind of kinderen kunt bekijken.
- Mediasmarties
Mediasmarties is de Online gids bomvol recensies van kindermedia
Welke app of game past bij de ontwikkeling en interesse van jouw kind? Kijk op http://www.mediasmarties.nl/
- Langaroo
Langaroo is een online wereld in vijf talen, waar ouders met hun kind (2-6 jaar) samen eilanden veroveren, door goed te kijken naar mooie animaties en video’s en opdrachten te doen. Op een heel speelse manier komen ze in aanraking met veel talen en gaan ze samen in gesprek. Langaroo is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch, Pools en Turks. Het is educatief, laagdrempelig, kosteloos en vooral heel leuk om samen te doen.