Begrijp jij wat je leest?
De wereld om ons heen is talig ingesteld. Wil je iets weten, dan zoek je het op. Je krijgt dan een tekst waar je de informatie uit kan halen. Op school krijg je bij rekenen niet alleen cijfer sommen, maar ook verhaalsommen. Je leest een boek, krant of tijdschrift voor ontspanning. Op sociale media schrijven mensen korte verhalen. In computerspelletjes krijg je een geschreven uitleg van wat je moet doen. Kortom op veel momenten in het dagelijks leven moeten we begrijpend lezen. Maar begrijp je ook altijd wat je leest?
Moeilijkheden
Begrijpend lezen is een complexe vaardigheid die op de basisschool aangeleerd wordt. Je moet veel verschillende vaardigheden beheersen om het tot een succes te maken. Je moet kunnen lezen, genoeg woorden kennen, verbanden leggen in de tekst en dan ook nog goed kunnen onthouden wat je hebt gelezen.
Op al deze vlakken kunnen problemen ontstaan, waardoor het op school onvoldoende lukt om mee te komen met de klas. Je haalt een onvoldoende voor begrijpend lezen, krijgt je werk niet af en verhaalsommen willen maar niet lukken. Wat kun je daar nou aan doen?
Logopedie een oplossing?
Bij logopedie zoeken we uit welke vaardigheid voor begrijpend lezen jouw struikelblok is. Technisch lezen, taalvaardigheid, werkgeheugen of een combinatie. Zodra we weten wat je moeilijk vindt, gaan we aan de slag. Op basis van de onderliggende oorzaak gaan we oefenen. Zo leer je trucjes om begrijpend lezen makkelijker te maken, oefenen we met technisch lezen en leer je nieuwe woorden. Is het werkgeheugen een beïnvloedende factor, dan kunnen we daar een losse training voor doen.
Stappenplan
Bevindt de oorzaak van de begrijpend leesproblemen zich in de taalvaardigheid, dan gaan we oefenen met teksten. Je krijgt van ons een stappenplan dat je bij elke begrijpend leesopdracht kunt gebruiken. Hier alvast een voorproefje van een paar van deze stappen:
- Kijk naar de titel, kopjes en plaatjes. Bedenk waar de tekst over kan gaan en wat jij al weet over het onderwerp.
- Zoek woorden die je niet kent op in een woordenboek of in de tekst. Schrijf ze met de betekenis op, zodat je later makkelijk terug kan vinden wat het woord betekent.
- Zoek de antwoorden op de vragen altijd op in de tekst en bedenk ze niet zelf.
Begrijpend lezen is een vaardigheid die iedereen nodig heeft. Vooral op de middelbare school is dit heel belangrijk. Wacht dus vooral niet te lang wanneer er moeilijkheden zijn.
Heb jij of heeft je zoon/ dochter moeite met begrijpend lezen? Wil je meer stappen uit het stappenplan krijgen? Neem dan contact met ons op om samen aan de slag te gaan zodat begrijpend lezen makkelijker wordt.
Martine Wijenberg, logopedist Logopediepraktijk Wegwijs