Hoe kan je speenzuigen afleren?

Bijna elk kind krijgt vanaf zijn geboorte een speen aangeboden. De een vindt dit heel fijn en de ander hoeft hem eigenlijk niet. Speenzuigen is voor baby’s heel normaal, maar als dit te lang doorgaat kan het allerlei nadelige gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat je kind op jonge leeftijd afleert om op een speen te zuigen, liefst vóór het 2e jaar. Maar hoe kan je speenzuigen afleren? Hoe kan je speenzuigen afleren?

Nadelen
We zijn geneigd alleen de voordelen van de speen te zien, maar de speen heeft ook nadelen. Vooral voor het gebit en de spraakontwikkeling kan lang speenzuigen nadelig zijn. De melktanden kunnen scheef doorkomen, wat weer gevolgen kan hebben voor het blijvende gebit. Daarnaast zien we vaak dat kinderen die lang op een speen zuigen door hun mond ademen. Dit kan voor een slappe mondmotoriek zorgen, met als gevolg veel verkoudheden. Hierdoor kan de spraakontwikkeling minder goed verlopen of kan je kind gaan slissen.

Afleren
Afleren is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want sommige kinderen zijn heel erg gehecht aan hun speen en kunnen eigenlijk niet zonder. Het wordt dan ook een hele klus om die speen weg te kunnen doen. Om je op weg te helpen, staan hieronder een aantal tips om het speenzuigen af te leren.

5 tips voor het afleren van speenzuigen

  1. Kies een goed moment
    Niet elke periode leent zich voor verandering. Dit is ook het geval bij het afleren van speenzuigen. Kies bij voorkeur een rustige periode om aan de slag te gaan met stoppen. Dus niet rond de verjaardag, vakantie of andere spannende momenten. Daarnaast is het belangrijk dat je als ouder achter de keuze staat om te stoppen. Als jij er nog niet klaar voor bent, zal je kind dat ook niet zijn.
  2. Bereidt het voor
    Soms lijkt het beter om in één keer ergens mee te stoppen. Maar voor kleine kinderen werkt het vaak beter om ze voor te bereiden op de komende verandering. Bespreek samen dat het tijd wordt om de speen weg te doen en leg ook uit waarom dit moet.
  3. Spreek de ‘speen momenten’ af
    Wanneer het moment daar is om de speen af te bouwen, spreek dan samen af wanneer je kind wel of geen speen mag. Bijvoorbeeld wel tijdens slapen, maar niet overdag. Het beste is om zo snel mogelijk het speenzuigen te stoppen. Hoe langer het afbouwen duurt, hoe moeilijker het voor een kind is.
  4. Bedenk het afscheid van de speen
    Bedenk van tevoren hoe je de speen definitief weg doet. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de speen rond sinterklaastijd in de schoen stoppen. Ook kan je de speen aan een andere baby geven. Als je er een verhaal bij bedenkt is het voor een kind gemakkelijker om afscheid te nemen. Als de speen eenmaal speen weg is, zorg er dan ook voor dat er geen andere spenen meer aanwezig zijn.
  5. Vervang de speen of beloon het weg doen van de speen
    Nadat de speen weg is kan je deze vervangen door bijvoorbeeld een knuffeltje. Dit knuffeltje kan gepakt worden wanneer het kind zoekt naar iets veiligs en vertrouwd. Normaal zou je kind hier waarschijnlijk de speen voor pakken. Wanneer je dit niet wil of je kind houdt niet van knuffeltjes, kan je een ander soort beloning geven wanneer het kind speenzuigen definitief heeft afgeleerd. Het is toch een hele prestatie als het uiteindelijk lukt.

Is het gelukt? Super! Waak er nu alleen wel voor dat de speen niet vervangen wordt door de duim. Is dit wel gebeurd? Lees dan de blog: ‘9 Tips voor het afleren van duimzuigen’. Deze kan je ook terugvinden op onze website.

Wil het niet lukken en heb je hulp of persoonlijk advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op of stap eens binnen bij ons spreekuur, elke eerste vrijdag van de maand. Dan helpen we jullie om definitief afscheid te nemen van de speen!

Martine Wijenberg, Logopedist Logopediepraktijk Wegwijs

Logopediepraktijk Wegwijs