Hoe vergroot ik het leesplezier van mijn kind?
Voor kinderen die moeite hebben met lezen is het belangrijk ook in de vakantie te blijven lezen. Anders kan het leesniveau weer terugzakken. Maar hoe krijg je je kind aan het lezen, zonder hier strijd over te krijgen? Want het is ten slotte vakantie?
Het kiezen van een geschikt boek
Het allerbelangrijkste om je kind te helpen met lezen is ‘leesplezier’! Dit begint met het (samen) zoeken van een boek dat helemaal past bij je kind. Ga naar de bibliotheek en vraag daar eventueel advies welke boeken populair zijn. Het is slim om een boek te kiezen dat deel uitmaakt van een serie. Als je kind de serie leuk vindt, kun je een heel eind vooruit.
Je houdt bij het kiezen van een geschikt boek geen rekening met het AVI-niveau, maar natuurlijk wel met de leeftijd van je kind. Kies geen boek uit hele lage AVI- niveaus, dit zijn vrijwel nooit boeken met een leuke verhaallijn. Voorlezen speelt een belangrijke rol in de hulp voor je kind en dat gaat gemakkelijker uit een boek met een leuk verhaal. Bovendien leren kinderen vaak gemakkelijker lezen van iets moeilijkere boeken, omdat die ook veel interessanter zijn.
Jullie hebben een leuk boek gevonden, wat nu?
Je gaat je kind voorlezen en samen genieten van het boek en het verhaal. Je leest zo vaak mogelijk op verschillende momenten van de dag voor. Voor het slapen gaan, als het regent, als jullie onderweg ergens moeten wachten, enzovoort.
Je kind krijg zo beetje bij beetje steeds meer interesse in het boek. Hij zal hierdoor ook steeds meer zelf willen lezen. Je kunt hierbij beginnen door enkele woorden en daarna zinnen voor te laten lezen. Bijvoorbeeld bij elke bladzijde de laatste zin. Dit breidt je steeds meer uit. Lees een keer om en om een zin of speel eens ons ‘lees dobbelspel’. Leesplezier blijft hierbij steeds het uitgangspunt. Help je kind dan ook bij moeilijke woorden, zeg het woord of een paar letters voor of lees zachtjes mee. Merk je dat het lezen teveel frustratie oplevert? Ga dan terug naar het voorlezen.
Als je kind alleen verder wil lezen, zeg je op een lachende manier dat hij niet te ver mag lezen, want anders weet jij niet meer wat er gebeurt. Natuurlijk meen je dat niet en is het de bedoeling om op een grappige manier een beetje uit te dagen. ‘Wat?? Heb je zo ver gelezen? En ik dan?? Ik wil ook weten wat er gebeurt!’
Wat is het effect van voorlezen?
Voorlezen alleen heeft al effect op de woordenschat, het begrijpend lezen en de leesmotivatie van je kind. Hoe groot het effect is hangt af van het gezamenlijke leesplezier. Als je je kind ook zelf aan het lezen krijgt, vooral in een leuke serie, zijn er vaak grote resultaten. Ook dit hangt af van het leesplezier. Als het kind nieuwsgierig is en zelf plezier heeft in lezen gaat de leesontwikkeling vaak met grote sprongen vooruit!
Heel veel succes!
Elja de Haan, logopedist Logopediepraktijk Wegwijs