Hulpmiddelen voor het afleren van duimen
Al eerder heb ik een blog geschreven over het afleren van duimzuigen. Het is toen met succes gelukt om alleen met pleisters het duimzuigen af te leren. Maar er zijn nog meer hulpmiddelen om het duimzuigen af te leren. Welke hulpmiddelen zijn er allemaal?
Duimhoesjes
Toen ik mijn zoektocht begon op zoek naar hulpmiddelen om het duimzuigen bij mijn dochtertje af te leren kwam ik leuke duimhoesjes tegen op internet. Duimhoesjes zijn er in verschillende uitvoeringen en maten. Voor het bepalen van de juiste maat moet je de duim van je kind opmeten. Mijn dochtertje was op het moment van opmeten nog maar 2 jaar en daarom was het de vraag of de maat goed zou zijn. Na opmeten heb ik 2x maat S besteld, voor beide duimen. Maar helaas de hoesjes waren toch te groot. Ook al vond ze het geweldig om het duimhoesje om de duim te hebben, ze kon hem er zelf ook gemakkelijk weer afhalen. Dit was voor ons dus even niet de oplossing. Ook merkten we dat de zuigbehoefte nog zo sterk was dat we het even hebben laten rusten.
Wil je dus een duimhoesje gebruiken, bestel dan de juiste maat. Anders heeft het duimhoesje namelijk geen zin en verpest je het moment om het duimzuigen af te leren.
Silicone duimhoesjes
De volgende stap was een duimhoesje vinden die ze zelf niet gemakkelijk af kon doen. Op internet kwam ik silicone hoesjes tegen, maar in verschillende vormen en maten. Welke moest ik nu kiezen? Uiteindelijk wilde ik toch het verschil weten en heb ik beide hoesjes besteld.
Het linker silicone hoesje heb ik via Dennisdeal besteld en was +/- €15. Dit is een prima hoesje en het voordeel van dit hoesje is dat de duim helemaal afgedekt is. Mijn dochter kon dus ook niet meer het puntje van de duim in haar mond stoppen. Het hoesje is verder sterk en sluit de duim voldoende af. Het enige nadeel is dat wanneer de duim warm wordt er condens aan de binnenkant van het hoesje komt. Er is namelijk geen opening voor ventilatie. Houdt hier dus wel even rekening mee. Verder is het een prima duimhoesje.
Het rechter silicone hoesje is van het merk Dr. Thumb en heb ik besteld via Amazon.nl. Een mooi hoesje met een gemakkelijke sluiting voor de prijs van €75. Wel een stuk duurder, maar dit hoesje paste prima om de duim van mijn dochtertje. Het enige nadeel is dat ze toch nog een stukje van de duim in haar mond kon doen. Het topje van de duim is namelijk niet helemaal afgedekt. Voor mij een reden om dit hoesje niet meer te gebruiken.
Uiteindelijk hebben deze silicone hoesjes mij niet verder geholpen om het duimzuigen af te leren. Mijn dochtertje is namelijk slim genoeg en kreeg ook deze hoesjes los. De gewoonte was gewoon nog te sterk aanwezig. Dus heb ik het maar even losgelaten en gewacht op een ander moment.
Byte-X
Byte- X is een middel om nagelbijten en duimzuigen af te leren. Door het smeren van een dun laagje Byte-X op de duim ontstaat er een onaangename smaak op de duim. Hierdoor wordt het onaangenaam om de duim in de mond te stoppen. Wanneer kinderen toch de duim in de mond stoppen worden ze er direct aan herinnert dat ze de duim niet in de mond moeten stoppen. Deze vieze smaak wil je toch niet in je mond? Bij mijn dochtertje heb ik Byte- X vooral overdag gebruikt. Dit werkte prima, tot het moment van handen wassen. Eigenlijk zou je de Byte- X er dan weer op moeten smeren, maar doordat ze ook veel momenten op de opvang zat was dit niet gemakkelijk. Het heeft wel geholpen om overdag minder te duimen! Byte-X is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
Hansaplast pleisters
Uiteindelijk zijn wij toch weer terecht gekomen bij de pleisters. Dit keer geen pleisters met afbeeldingen, maar gewoon de originele Hansaplast pleisters. Hoe kan het nu wel gelukt zijn en één jaar geleden niet?
Op een avond knipte ik haar nagels, omdat ze te lang waren. Ook haar duimnagels, die erg broos waren door al het duimzuigen. Per ongeluk scheurde haar duimnagels, waardoor er op beide duimen bloed ontstond. Voor mijn dochtertje even paniek, want die is bang voor bloed. Ze wilde er snel 2 pleisters op. Zo gezegd, zo gedaan. Ik had toevallig sterke Hansaplast pleisters in huis die het bloed goed tegen konden houden. Uitgelegd dat we er nu een tijdje pleisters op moeten houden, omdat het dan goed kan helen. Dit betekende ook dat ze niet meer kon duimen. Na de uitleg snapte ze het en bracht ik haar naar bed. Ze maakte er niks van en ik ben naast haar gaan liggen om haar in slaap te helpen. Het was even ongemakkelijk, want hoe moest ze zichzelf nou in slaap krijgen? Door tegen haar te praten en te knuffelen is het gelukt om haar af te leiden en viel ze na 5 minuten in diepe slaap. Toen ze eenmaal sliep dacht ik natuurlijk dat ze in de nacht haar pleisters zou afdoen….Maar dit was niet het geval! De volgende ochtend kwam ik natuurlijk weer vroeg bij haar kijken of de pleisters er nog om zaten. Yes, ze had keurig de pleisters om de duim gelaten en was zelf ook ontzettend trots dat het haar gelukt was. Vanaf dat moment hebben we overdag en ’s nachts de pleisters om de duim gelaten. Tijdens het inslapen bleven wij nog wel bij haar liggen, zodat ze rustig in slaap kon vallen. Vanaf de 10e dag heb ik de pleisters overdag niet meer omgedaan. Ik zag direct dat de zuigbehoefte er overdag niet meer was, wat betekende dat we op de goede weg zijn. Na de 11e nacht hebben we ook ’s avonds de pleisters niet meer omgedaan. Ook op dit moment bleven we natuurlijk naast haar liggen totdat ze in slaap viel. De eerste avond zonder pleister bewoog ze de duim nog wel één keer naar de mond, maar toen de duim de mond raakte deed ze de duim toch niet in de mond. Het was nog even een reflex. De avonden en nachten die volgden zonder pleister gingen ook allemaal goed en na 11 nachten niet duimen mocht Feline een cadeau uitzoeken.
Hardnekkigheid
Na 2 weken merkten we toch dat het gebit nog niet helemaal terug groeide en wat bleek? Ze duimde toch nog onbewust in de nacht. Om deze reden plakken we nog elke avond pleisters om de duim, zodat ze de duim echt niet meer in de mond doet. Sinds wij dit doen groeit het gebit sneller in de juiste positie en zijn wij mega trots dat het gelukt is. Het is dus wel belangrijk om ook in de laatste fase nog even door te gaan met pleisters plakken, zodat je het beste resultaat krijgt. Feline is ontzettend trots dat ze het duimzuigen heeft afgeleerd en wij zijn super blij met het eindresultaat!
Josien Stroomer- Koopman, Logopedist Logopediepraktijk Wegwijs