Begrijpend lezen
Begrijpend lezen is een complexe vaardigheid, maar welke vaardigheden spelen dan allemaal een rol? Je moet een tekst kunnen lezen, over voldoende woorden beschikken en bovendien moet je de tekst kunnen begrijpen. Om een tekst goed te kunnen begrijpen moet je minimaal 85% van de woorden kennen. Woordenschat is voor het begrijpen van een tekst dus heel belangrijk. Kinderen leren gemiddeld 7 nieuwe woorden per dag. In totaal ongeveer 2500 tot 3000 woorden per jaar. Vooral boeken bieden veel interessante en ingewikkelde woorden. Deze woorden leert een kind niet uit zijn eigen omgeving. Veel lezen is dus belangrijk voor de woordenschat en een grote woordenschat is weer van belang voor het begrijpen van teksten.
Problemen
- Tijdens lezen heb je moeite met het leesproces en hierdoor is er weinig aandacht voor de inhoud van de tekst.
- De woordenschat is beperkt waardoor veel woorden in de tekst niet begrepen worden.
- Moeilijkheden met het begrijpen van zinnen en langere gehelen.
- De tekst en de vragen worden te snel gelezen waardoor belangrijke informatie over het hoofd wordt gezien.
- Tijdens lezen heb je moeite om langere gehelen te onthouden.
Voordat je een tekst goed kunt begrijpen moet je de tekst kunnen lezen. Tevens moet je voldoende woorden kennen en langere gehelen uit de tekst kunnen begrijpen en onthouden. Er komt dus veel bij kijken. Wanneer kinderen op één van deze gebieden problemen hebben, is de kans groot dat ze begrijpend leesproblemen ontwikkelen. Logopedie is al in een vroeg stadium zinvol. Een goede basis voor begrijpend lezen is namelijk belangrijk voor je toekomst.
Wil je weten wat het nut van lezen is? Bekijk onderstaand filmpje en kom erachter wat er tijdens lezen allemaal gebeurt.
Wil je meer weten? Bel dan naar 0228 751204. Wil je direct aanmelden? Klik dan op de button.