Werkgeheugenproblemen
Het werkgeheugen is de mogelijkheid om informatie voor een korte tijd vast te houden en deze vervolgens te gebruiken in ons denkproces. Het blijkt één van de belangrijkste voorspellers van schoolsucces te zijn. Werkgeheugenproblemen hebben dan ook een grote impact op het leren. Het werkgeheugen is te trainen. Dit blijkt effect te hebben op het volgen van instructies, richten van de aandacht en het oplossen van problemen bij zowel taal als rekenen.
Problemen
- Kan instructies moeilijk opvolgen
- Is er met z’n gedachte niet bij
- Het gaat het ene oor in en het andere oor uit
- Zit veel te dromen
- Let vaak niet op
- Is snel afgeleid
- Kan moeilijk beginnen aan taken, is als laatste klaar
- Haakt vaak af tijdens een taak
- Vraagt vaak: ‘Wat moest ik ook al weer doen?
- Heeft moeite met leren en automatiseren
Wanneer kinderen bovenstaande problemen ondervinden, kan een training helpen. In onze praktijk werken wij met de trainingen Dierenstapelen en SMART. Beide programma’s trainen onder andere het werkgeheugen. Na logopedische onderzoek zal er besloten worden welke training geschikt is. Een deel van de training wordt tijdens de logopedische behandeling uitgevoerd, de rest moet wekelijks thuis uitgevoerd worden. Voor meer informatie over deze trainingen kun je kijken op de pagina’s ‘Auditieve verwerkingsproblemen’ en ‘Relationele vaardigheden’
Herken je bovenstaande problemen? Neem dan contact met ons op, wellicht is een werkgeheugen training zinvol. Werkgeheugenproblemen behandelen wij altijd in combinatie met taal- en/of spellingsproblemen. Wanneer er alleen een werkgeheugenprobleem aanwezig is, wordt dit niet vergoed door de zorgverzekering.