Hyperventilatie
Van een hyperventilatie- aanval kan je behoorlijk schrikken. Doordat adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar afgestemd zijn raak je benauwd. Dit wordt vaak veroorzaakt door spanningen of angst. Maar het kan ook alleen een verkeerde ademgewoonte zijn, die vaak voorkomt in combinatie met mondademen. Ten slotte kunnen hyperventilatieklachten optreden als er te snel en vrijwel zonder pauzes gesproken wordt.
Problemen
- Benauwdheid
- Verstijfde spieren
- Duizeligheid
- Beklemming of druk op de borst
- Tintelingen
- Ademnood
- Hartkloppingen
Bij hyperventilatie wordt er vaak te snel of te diep geademd, waardoor er extra koolzuur (CO2) wordt uitgeademd. Dit veroorzaakt verschillende klachten en meestal ervaar je deze klachten als zeer beangstigend. Hyperventilatie kan optreden als een plotselinge aanval, namelijk de ‘acute vorm’. Maar ook als een vrijwel constante manier van ademen, de ‘chronische vorm’. Bij de chronische vorm is de ademhaling voor een langere tijd versnelt. Toch zijn mensen zich hier niet snel van bewust.
Komen bovenstaande klachten je bekend voor? Neem dan contact met ons op. Het is namelijk belangrijk dat je inzicht krijgt in de problemen die met hyperventilatie samenhangen en deze leert herkennen. Vervolgens leer je een goede manier van ademen. Het te diep en te snel ademen wordt afgeleerd. Ook wordt geleerd hoe je een aanval van hyperventilatie kan afbreken. Kortom, je leert je ademhaling in het dagelijks leven onder controle krijgen.
Wil je meer weten? Bel dan naar 0228 751204. Wil je direct aanmelden? Klik dan op de button.