Apraxie
Wanneer je moeite hebt met het produceren van klanken en woorden kan er sprake zijn van spraakapraxie of verbale apraxie. Doordat je merkt dat het uitgesproken woord niet lukt, blijf je proberen om het beter te zeggen. Hierdoor raak je verder weg van het juiste woord. Dit is een stoornis in het programmeren van de spieren die nodig zijn voor het spreken. Deze stoornis kan veroorzaakt worden door een beroerte (CVA), een hersentumor, een trauma of een infectie in de hersenen.
Problemen
- Het bewust produceren van taal gaat moeizaam.
- Automatisch spreken verloopt beter, doordat je er niet over nadenkt.
- Klanken worden verwisseld met andere klanken.
- In woorden kunnen omdraaiingen plaatsvinden.
- Klanken kunnen toegevoegd worden.
- In de spraak worden er klanken of delen van woorden weggelaten.
- Er komen herhalingen en/ of verleningen van klanken voor in de spraak.
- Het foutenpatroon is niet consistent.
- Bij elke poging om een woord goed te zeggen, raak je verder af van het doelwoord.
- De zinsmelodie klinkt onnatuurlijk, doordat de spraak heel zoekend is. Er is geen duidelijke klemtoon in een zin.
Tijdens spreken gebruiken we veel spieren. Deze spieren worden vanuit de hersenen aangestuurd. De hersenen programmeren de spieren op de juiste manier, zodat wij klanken uit kunnen spreken. Er kan wel eens iets mis gaan. Wanneer het programmeren niet meer lukt is er sprake van verbale apraxie. De uitvoering van de beweging is nog goed mogelijk, maar het maken van een plan om de achtereenvolgende spierbewegingen uit te kunnen voeren lukt niet/onvoldoende. De logopedist kan door middel van oefeningen de spraak verbeteren, zodat de verstaanbaarheid verbeterd.
Wil je meer lezen over apraxie? Kijk dan eens op https://www.logopedie.nl/paginas/openbaar/wat-is-logopedie/spraak/verbale-apraxie
Wil je meer weten? Bel dan naar 0228 751204. Wil je direct aanmelden? Klik dan op de button.