Afasie
Afasie is een taalstoornis die ontstaat door een hersenletsel. Dit wordt meestal veroorzaakt door een beroerte (CVA). Maar ook een hersentumor, een ongeval of een andere aandoening in de hersenen kan de oorzaak zijn. Afasie kan bij zowel kinderen als volwassenen optreden.
Problemen
- Mensen met afasie hebben moeite om een gesprek in een rumoerige ruimte te volgen. Ook als er snel, eentonig en in lange zinnen gesproken wordt, is het voor mensen met afasie lastig om het gesprek te volgen.
- Je weet wat je duidelijk moet maken maar het structureren van ideeën is lastig. (‘wat moet ik eerst duidelijk maken en hoe’).
- Je hebt moeite om het juiste woord te vinden, maar weet bijvoorbeeld nog wel de beginletter, of dat het een lang of kort woord is.
- Mensen met afasie struikelen regelmatig over hun woorden. Soms verwisselen ze klanken of lettergrepen. Vaak beginnen ze het woord goed, maar moeten zoeken naar het vervolg.
- Het lezen van een boek of het volgen van een ondertiteling op de televisie is vaak moeilijk. En is soms ook onmogelijk.
- Moeite met schrijven, waardoor bijvoorbeeld het noteren van boodschappen moeilijk is.
Mensen met afasie hebben problemen met het spreken. Daarnaast kan het lezen en schrijven moeilijk zijn. Hierdoor ontstaan er problemen in de communicatie. De eerste drie tot zes maanden na de beroerte is logopedische behandeling belangrijk. In deze periode is de kans op herstel het grootst. Wacht dus niet te lang. Ook zes maanden na de beroerte is er kans op herstel. Dit is afhankelijk van de ernst en omvang van de afasie. Wil je na ontslag uit het ziekenhuis direct logopedie voor het verbeteren van de communicatie? Neem dan contact met ons op.
Wil je meer weten? Bel dan naar 0228 751204. Wil je direct aanmelden? Klik dan op de button.